Jan
Söderblom

Kapellimestari
& Viulisti

Pieni annos curriculum-
filosofointia

Mikä esiintyjän ansioissa ja menneisyydessä voisi kiinnostaa konsertissa kävijää, varsinkaan luettelona? Onko taiteilijan curriculum vitaesta apua musiikkiesityksen vastaanottamisessa? Jotkut hakevat siitä työkalua esityksen arvioimiseen. Toiset haluavat varmistua, että kyseessä on maailmalla menestynyt musiikin tulkki, jonka työtä uskaltaa ihastella ääneenkin.

 

Haluaisin kuitenkin kannustaa kuulijaa tutustumaan esiintyjien ansioluetteloihin vasta esityksen jälkeen, jos silloinkaan. Emme me tarvitse CV:tä esityksestä nauttimiseen. Parhaimmassa tapauksessa kuulija saapuu konserttiin niin avoimin mielin, että on valmis hyppäämään tulkitsijan kyytiin, seurauksia pelkäämättä. Olemme varmasti vastaanottavaisempia kaikenlaisille kokemuksille, musiikillisille ja muille, jos emme lukitse vastaanottavaa taajuuttamme etukäteen. Suosittelen myös kokeilemaan rohkeasti konsertissa käyntiä ilman ennakkotietoja esitettävistä teoksista.

Sanottua

Tinkimättömästi musiikillisen tapahtuman ytimeen

 

Kolmiosainen loppuosa oli epäilemättä esityksen kohokohta.Voimakkain elein johtanut Söderblom jännitti kaaria aina vain pidemmälle, ja Passacaglia, Toccata ja Chorale nousi lopulta kirjaimellisesti valkohehkuiseen huipennukseen henkeäsalpaavalla tavalla.

 

Augsburger Allgemeine , Stefan Dosch, 1/2010.
Augsburg Philharmonisches Orchester,
Jan Söderblom, Witold Lutoslawski
Konsertto orkesterille

 

 

Lue lisää arvosteluja